Blogi,  Retseptid

Taimsed kaeraküpsised

Need kaeraküpsised on üks minu go to maiustus, kui banaanid hakkavad üle küpsema.

Minu eelnevatest retspetidest on tulnud välja, et minu lemmik looduslikeks magustajateks on banaan ja datlid. Muide, kas sa teadsid, et banaani maitse muutub küpsedes magusamaks. Selle põhjuseks on banaanis sisalduvate ensüümide muundumine tärkliseks ja järk-järgult disahhariidideks. Banaanid on arvestatavad kaaliumi ja B6 vitamiini allikad. Sellepärast on hea mõte kasutada küpsetistes pigem küpseid või lausa üleküpsenuid banaane, sest kes ei tahaks, et küpsised oleks magusad.

Minu teine lemmik magustaja on kindlasti dattel. Datlid on kindlasti ühed energiarikkamad kuivatatud puuviljad. Küllaga jääb nende energiasisaldus pea poole väiksemaks võrreldes šokolaadiga (100g datelid annab ca 280kcal ning 100g piimašokolaadi ca 550kcal). Lisaks on nii nagu ka banaan datlid head kaaliumi allikas. Kaaliuimirikast toitumist seostatakse soodsate mõjudega südame-veresoonkonnahaigustele.

Minu taimsed kiired kaeraküpsiste tegemiseks läheb sul vaja:

  • 1 banaan
  • 50g datleid (leota neid mõni minut kuumas vees enne, kui taigna sisse segad)
  • 80g täistera kaerahalebeid
  • 30g metsepäkhleid või muid meelepäraseid
  • 15g (toor)kakaod
  • ca 30 ml vett

Kuidas teha?

Kalla datlite peale kuum vesi. Purusta suuremas kausis kahvliga banaan, haki pähklid, lisa kaerahelbed, kakao ja vesi. Sega kõik oma vahel läbi. Kui datlid on mõned minutid kuumas vees olnud, kurna nad ning haki taaskord väikesteks tükkideks ning lisa tainale. Sega kõik veel korra läbi ning aseta ahjuplaadile (mina sain sellest kogusest 7 küpsist) ning pista ahju 180kraadi juures 12-15 minutiks.

Ühe küpsise kaloraaž on 115kcal, millest 58% (16g) on süsivesikud, 31% (3,9g) on rasvad ja 11% ( 3g) on valgud. Ehk tegemist on ühe mõnusa maiustusega, mida näiteks enne trenni tassi kohviga nautida. 🙂

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga