CHIA SEEMNE PUDING
Minu chia seemne pudingu armastus pärineb minu lemmik kohviku Pastoraat hommikusöögi menüüst, kus seda ikka ja jälle nautimas käin. Kuna selle tegemine on ülilihtne ja kiire, siis katsetasin seda ka kodus.
Chia seemned on pärit Lõuna-Ameerikast ja on tuntud kui “jooksu toit” see tähendab väga kõrge energiaväärtusega vastupidavustoit. Seemneid kasvatati juba eelajaloolistel aegadel ning neid peeti indiaani jooksjatele oluliseks toiduks, sest chia seemned annavad palju jõudu ja energiat ning kaitsevad keha vedelikukao eest (sest nad imavad ca 9x rohkem vedelikku omaenda kaalust). Maia keeles tähendabki sõna “chia” jõudu.
Minu menüüs on neil eriline koht just seetõttu, et nad on jahvatatud linaseemnete kõrval ühed parimad taimsed oomega-3 allikad (64% oomega-3- ja 19% oomega-6-rasvhappeid). Lisaks sisaldavad nad rikkalikult antioksüdante, kiudaineid, kaltsiumi, magneesiumi, fosforit, rauda ja boori.
Soovitatav päevane annus on 15-20 grammi ning kuna neid kuivi seemneid on üsna ebameeldiv (loe: mitte soovituslik) süüa, siis sobivad nad ideaalselt erinevate vedelikega segades (smuutid, supid, pudingud jne).
Chia seemne puding
Mina tegin sel korral ühe rammusa chia seemne pudingu kuhu lisasin 17% täisrasvast kookospiima. Kui sa soovid, et sinu puding oleks veidi lahjem, siis kasuta julgelt lahjemat kookospiima, maitsestamata jogurtit või mõnd muud sulle meelepärast taimset piima.
Pudingu valmistamiseks kahele vajad:
- 1 küpset banaani
- 300ml kookospiima
- 150g külmutatud vaarikaid või muid marju
- 25g chia seemneid
Valmistamine
Purusta kausis banaan, lisa juurde kookospiim ja sega läbi. Lisa juurde chia seemned ning sega uuesti läbi. Serveerimisklaaside põhja lisa pool kogust vaarikaid, kalla peale saadud segu ja lisa peale veel vaarikaid ning jäta paariks tunniks (üleöö) külmkappi seisma.
Psst! Mõnusa šokolaadise pudingu saad, kui lisad segule veel (toor)kakaod.